Státní hrad Pernštejn

Pernštejn je jedním z nejnavštěvovanějších moravských hradů, který láká turisty ze širokého okolí. Jak by také ne, na skále nad městysem Nedvědice se tyčí bezmála osm století a za celou svoji historii nebyl nikdy dobyt. Takové sídlo přece stojí za zhlédnutí.

Vydejte se zpátky v čase až ke vzniku proslulé zubří hlavy s houžvím v nozdrách, která bývala po staletí v erbu pánů z Pernštejna. Při prohlídce Pernštejna snadno zapomenete, že se nacházíte ve 21.stol. Nápisy na chodbách hradu, ve kterých lze rozeznat slova jako láska a život, komu asi patřily? Chrabrému rytíři nebo nešťastně zamilovanému komořímu? To už se asi nedozvíme. Příběhy obyčejných obyvatel hradu budou ponechány v režii vaší fantasie.

Prohlídka Pernštejna vás provede historií hradu i jeho pověstmi, kdo ví, třeba se vám podaří narazit na místní bílou paní. Ovšem pozor, vyhněte se pohledu do hradních zrcadel, prý berou krásu. Nevěříte-li pověstem, nechte se unést krásou čtyř různobarevných oken symbolizujících čtyři roční období. Ta se nachází na věži jménem Barborka, která je pojmenována po svaté Barboře, ochránkyni všech hradů, horníků a vojáků.

Státní hrad Pernštejn je památkovým objektem ve správě NPÚ, územního odborného pracoviště v Kroměříži.

 

Otvírací doba

duben a říjen:

  • v sobotu, v neděli a ve svátek 9:00 – 15:00

květen, červen, září:

  • denně mimo pondělí 9:00 – 16:00

červenec a srpen:

  • denně mimo pondělí 9:00 – 17:00

 

Více informací o hradu:

www.hrad-pernstejn.eu

Hrad Pernštejn

592 62 Nedvědice

Tel: +420 566 566 101

Fax: +420 566 566 264

E-mail: pernstejn@brno.npu.cz